Loader

Songs of Faith and Devotion - 30 години по-късно

Започната от Recoil, 22 Март 2023г, 04:58ч

« назад - напред »

0 Потребители и 1 гост преглеждат тази тема.

22 Март 2023г, 04:58ч Последна редакция: 22 Март 2023г, 05:44ч от Recoil


Наскоро имах възможността да преразгледам албума в цялост, заедно с детайлите около визията.

През 2006та албума бе преиздаден в surround sound версия от 5.1.
В началото на 21ви век това изглеждаше като доста иновативна технология, но като цяло не издържа теста на времето. Подобно на DAT, MiniDisc и т.н. в днешно време никой не споменава 5.1, особено за меломанско слушане на музика в домашни условия.

Едва ли оригиналните мултитракове ще се появят някога, но тази 5.1 версия е възможно най-близкото до деконструкция на албума.

Оригиналните канали (24 ако не ме лъже паметта), са смесени (мастерирани) в 2 два канала (стерео) за записа, които всички ние познаваме доста добре. При 5.1 въпросните сесии са били дигитализирани и смесени на ново в 2 стерео двойки (front r/l и back r/l), 1 моно (center), като .1-то е бас (subwoofer)
На практика позиционирането на говорителите е нещо от този род:


Какво се случва обаче, ако разменим каналите, намалим доминиращите елементи и наблегнем на детайлите, които са в surround версията на албума?

Резултата е деконструиран вариант на албума, в които хармониите във вокалите са по-видими, ефектите, които са на заден план - изпъкват.

Стийв Лайън има доста интересни спомени около записа на албума, като е интересно да се спомене, че демо песните за SoFaD "пристигат" докато Алан и Стийв завършват Bloodline.

"Where time stands still..."

На мен си ми харесваше 5.1 съраунда.